Webhosting: waar let je op?

door | 30-12-2021 | Website maken

We kennen het allemaal. De zoektocht naar de perfecte webhosting die past bij jouw plannen. Maar inmiddels zijn er zo ontzettend veel mogelijkheden, dat we door de bomen het niet meer zien. Hoe frustrerend is dat?! Waar moet je nu eigenlijk op letten? En moeten we echt zoveel per jaar betalen om een website online te houden? In dit artikel vertel ik je de belangrijkste punten waar je op moet letten als het gaat om webhosting.

Inhoudsopgave

  1. Prijs/kwaliteit verhouding
  2. Domein
  3. Mailbox
  4. Opslag
  5. Dataverkeer
  6. SSL
  7. Backups

Prijs/kwaliteit verhouding

Je betaalt vooraf voor een vol jaar. Wat je betaalt hangt af van de hostingpartij en wat je krijgt aangeboden. Goedkoper wil niet altijd zeggen dat het beter is. Maar veel betalen voor de webhosting betekent ook niet automatisch dat je er alles voor terug krijgt. Met behulp van de punten in dit artikel kan je een weloverwogen beslissing maken over hoeveel jij het waard vindt om jaarlijks voor de webhosting te betalen.

Daarnaast is het ook goed om te onderzoeken bij anderen hoe de klantenservice is. Laten ze je aan je lot over wanneer je hulp nodig hebt, dan raad ik je aan om nog even verder te zoeken. Je wilt immers niet in je hemdje blijven staan met jouw uitdagingen.

Domein

Als je nieuw bent of helemaal opnieuw wilt starten, is het handig om te vergelijken hoeveel een domein kost. Wat ook goed is om naar te kijken, is hoeveel domeinen je maximaal mag registreren in jouw pakket. In sommige gevallen wil je meerdere domeinen registreren en koppelen aan je hosting pakket. Of wellicht heb je een subdomein nodig voor je nieuwe project. Stof om over na te denken wanneer je je hosting kiest.

Mailbox

Ieder bedrijf heeft een bedrijfs e-mail nodig. Wanneer er bij jouw pakket ook een mailbox geleverd wordt, is het verstandig om te bekijken hoeveel mails je per dag mag verzenden en of dit voldoet aan jouw limiet.

Opslag

Gebruik je veel afbeeldingen? Heb je meer plugins nodig om je website te kunnen realiseren? Gaat jouw webshop alleen maar groeien met de tijd? Hoe groter jouw website, hoe meer opslag je nodig hebt. Een webshop of online leeromgeving zal meer opslag nodig hebben dan een gewone website.

Dataverkeer

Dataverkeer gaat over het aantal bezoekers dat jouw website aankan. Heb je bijvoorbeeld een video van 1 GB en jouw dataverkeer is 25 GB, dan kunnen er in totaal 25 bezoekers naar deze video kijken. Wanneer dit limiet bereikt is, dan kunnen bezoekers pas weer in de nieuwe maand jouw website bezoeken. Kijk daarom naar onbeperkt dataverkeer. Zo weet je zeker dat jouw website altijd bereikbaar is. 

SSL

SSL staat voor Secure Sockets Layer. SSL beveiligt de verbinding tussen twee computers. Om zo’n beveiligde verbinding plaats te laten vinden, heb je een certificaat nodig. Een SSL-certificaat. Deze herken je aan het slotje naast jouw url of aan de https:// voor je url.

Sommige hostingpartijen bieden deze als extra aan, dat betekent dat je er per maand extra voor betaalt. Er zijn ook hostingpartijen die deze aanbieden bij het pakket.

Backups

Om problemen binnen jouw website te kunnen oplossen, is het van belang dat je een back-up maakt van jouw website. Je website back-up wordt in sommige gevallen gemaakt door de hostingpartij. Dit betekent echter niet dat je het los kan laten. Maak altijd wekelijks een back-up van je website. Zo ben je er zeker van dat je je website niet kwijt bent.

Ik wens je veel succes bij het kiezen van jouw hostingpartij.
Kan je wel wat hulp gebruiken? Ik help je met liefde.